Utazás

Így közlekednek a vonatok a hosszú hétvégén

A Mindenszentek ünnepnapját is magába foglaló hosszú hétvégén, október 30-án és 31-én a munkaszüneti napra, november elsején a vasárnapra, november 2-án a munkanapra érvényes menetrend szerint járnak a vonatok.

Az ünnepek alatt várható utasforgalmi igényekhez igazodva a MÁV-START az összes rendelkezésére álló üzemképes járművét felhasználja. A helyfoglalások figyelembe vételével a lehetőségekhez képest az InterCity vonatokhoz plusz kocsikat is kapcsol a vasúttársaság.

A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a MÁV-START azt javasolja utasainak, hogy a menetjegyeket és a helyjegyeket az ünnep előtt elővételben váltsák meg, illetve vegyék igénybe az internetes jegyvásárlás és az otthoni menetjegynyomtatás lehetőségét is.

Óraátállítás

Az óraigazítás néhány nemzetközi és belföldi vonatot érint, emiatt a menetrendet nem kell módosítani. Az óraigazítás hajnalán, a kettő és három óra között induló vonatok a kiindulási állomásukon, az úton lévő járatok pedig azon az állomáson térnek át a téli időszámítás szerinti közlekedésre, ahol éppen tartózkodnak.

Magyarország területén két nemzetközi vonatot érint az óraátállítás: a Bécs–Budapest–Bukarest között közlekedő Dacia nemzetközi vonat egyik járata Lőkösházán, az ellenkező irányba közlekedő pedig a békéscsabai állomáson várakozik a téli időszámítás szerinti indulási idejére. Néhány hazánkon áthaladó nemzetközi vonatot a külföldi vasúti hálózaton ér az óraigazítás: a Beograd és a Bononia nemzetközi gyorsvonatokat, a Varsovia EuroCity vonatot, a Metropolt, a Corona nemzetközi gyorsvonatot, a Kálmán Imre, a Wiener Walzer és az Ister EuroNight-okat, a Latorca InterCity-t és a Körös IC bukaresti közvetlen kocsijait.

A Budapest-Nyugatiból 0:48-kor induló szobi személyvonat és a 0:43-kor induló szolnoki személyvonat a teljes útvonalon még a nyári időszámítás szerinti indulási időpontok alapján halad. A Nyugati pályaudvarról 2:45-kor Szolnokra induló vonat, a Lajosmizséről 2:45 perckor a fővárosba induló személyvonat, a Szolnokról Budapestre 2:58-kor és a Kiskunhalasról Kőbánya-Kispestre 3:00-kor induló vonat a teljes útvonalon már az átállított óra szerint startol a vasútállomásokról. A Debrecenből 2:36-kor Budapestre induló sebesvonat és a Debrecenből 2:20 perckor Nagykerekibe induló személyvonat már a téli időszámítás szerint közlekedik a teljes útvonalán, vagyis Debrecenben megvárják az óraigazítást.

Mindezekről bővebb tájékoztatás a MÁV-csoport honlapján olvasható, illetve a MÁVDIREKT vonalain, a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon, Telekom hálózatból a +36 (30) 499 4999-es, Telenor hálózatból a +36 (20) 499 4999-es számon kérhető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top