Gasztro

Így készül a tökéletes pizzatészta

Egy bombabiztos és tökéletes tésztareceptre van először is szükséged ahhoz, hogy jó pizzát csinálj. Enélkül még a legfinomabb, legkülönlegesebb feltétekkel is legfeljebb csak közepes pizzát tehetsz az asztalra. Lássuk tehát, hogyan készül a hibátlan pizzatészta.

Mint a konyhaművészet bármely területén, a pizzatészta esetében is az alapanyagoknál dől el minden. Ha ezek nincsenek rendben, vagy megelégedsz a gyengébb minőséggel is, akkor soha nem lesz igazán jó a pizzád.

Hozzávalók 3 pizzához

• 40 dkg pizzaliszt (a hagyományos búzaliszt nem elég jó erre!)
• 2 dl langyos víz
• 2 dkg élesztő vagy 3 teáskanál szárított élesztő
• 4 evőkanál olaj
• 1 evőkanál cukor
• 2 teáskanál só

Így készül a tökéletes pizzatészta

Elkészítés

A langyos vizet öntsd egy üvegedénybe, a szétmorzsolt élesztőt és a cukrot add hozzá, majd futtasd fel. Ezután a pizzalisztre öntsd rá az olajat, sózd meg és keverd el benne az előbb előkészített élesztőt, és dagaszd meg. Fontos, hogy kifejezetten pizzának való lisztet használj, mert ez olyan speciális búzából készül, amitől könnyebben nyújtható a tészta, és a kelesztése is biztosabban “működik”. A dagasztást végezheted robotgéppel (így gyorsabb), de ha úgy jobban esik, akkor kézzel is, de ebben az esetben legalább negyed órán át kell erőteljesen gyúrnod. A tészta akkor lesz jó, ha dagasztás után jól nyúlik, de közben tapad is az ujjaid között. Ha túl keménynek érzed a masszát, akkor adj még egy kis vizet hozzá.

A masszát keleszd egy konyharuha alatt legalább egy órán keresztül, majd ezután gyúrd át még egyszer.

A kész tésztát porciózd ki három egyforma adagra egy liszttel behintett deszkán, takard le konyharuhával, és hagyd pihenni még további negyed órát.

Keress a pizzád receptjéhez való tepsit vagy más edényt, majd nyújtsd ki a tésztát kézzel vagy a levegőben pörgetve az edény méretére – sodrófát ne használj, mert ettől sűrű és kemény lesz a tészta! Tegyél az edénybe sütőlapot, ezt olajozd meg vékonyan, és tedd rá a kinyújtott tésztát úgy, hogy a széleit finoman az edény oldalához nyomkodod. Ezután jöhet a sütés, és a rákerülhetnek feltétek is – ebben már az aktuális recept tanácsait kövesd. Ha nem szeretnéd az összes tésztát felhasználni, akkor nyújtsd ki méretre, és tedd a mélyhűtőbe. Később így, megfagyva is süthető lesz.

Még több pizza az NLCafén

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top