Gasztro

9 meghökkentő tény a pizzáról

Biztos te is megeszel néhanap egy-egy szelet pizzát, hiszen ez a világ egyik legkedveltebb étele – Amerikában például minden nyolcadik ember naponta (!) elfogyaszt egyet valamelyik változatából –, de valószínűleg eszedbe sem jut, hogy mennyi minden "fontos és komoly" dolog van, amit még nem is tudsz róla. Figyelj jól, mert felvilágosító és hiánypótló írás következik, aminek még sok hasznát veheted a jövőben!

Jó, ha tudod, hogy… 

…a világ legdrágább pizzája: 3 281 400 Ft

Reanto Viola mester pizzája a világ legdrágább fogásai közé tartozik, a pizzák között pedig toronymagasan a legköltségesebb választás, ugyanis a XIII. Lajos fantázianévre hallgató étel feltétei között olyan alapanyagok szerepelnek, mint a kaviár, a homár, mellé pedig a legdrágább Remy Martin konyakot és Krug Clos pezsgőt szolgálják fel.

…a világ legnagyobb pizzája gluténmentes és 40 méter átmérőjű

Olaszországban készült a rekorder pizza, amit Octavianusról, róma első uralkodójáról neveztek el. Csak sóból 250 kilót használtak fel hozzá…

9 meghökkentő tény a pizzáról

…2011-ben a pizzát “zöldséges” ételnek minősítették az USA-ban

Az amerikai kormány által támogatott iskolák menzáján szigorú előírásoknak kell az ételeknek megfelelniük: például előírják, hogy bizonyos mennyiségben kötelező zöldséget is tartalmazniuk, hogy minél egészségesebbek legyenek. 2011-től mindössze két evőkanál paradicsomszószt kell a pizzákra önteni ahhoz, hogy ennek a kritériumnak megfeleljenek – még az sem számít, ha ezen kívül csak hús van rajtuk. Ez nem is meglepő annak fényében, hogy Reagan elnök idejében a ketchupot hivatalosan is zöldségnek minősítették.

…a legbőkezűbb borravaló pizzakiszállításért: 346 734 Ft

Ez is csak Amerikában történhet meg: James Gilpin két pizza kiszállításáért – amik összesen 12,5 dollárba kerültek – 1268 dolláros jattot kapott a Wesleyan University 3000 diákjaitól. A egyetemen hallgatói ugyanis rendszeresen rendeltek attól a cégtől pizzát, ahol James dolgozott, és úgy döntöttek, hogy hálából a mindig gyors szolgáltatásért és finom pizzáért, ezúttal mindnyájan beleadnak egy kis pénzt a futár borravalójába.

…tudományos tény: a mozzarella a legtökéletesebb pizzasajt

Nem véletlenül népszerű és gyakran használt sajtféleség a mozzarella a pizzákon: az évszázados tapasztalat mellett most egy új-zélandi tudományos kutatás is bebizonyította, hogy ennek a sajtnak a legmagasabb a nedvességtartalma, és a legkevesebb benne az olaj, ami mellett kimagaslóan jók a “nyújthatósági és rugalmassági” tulajdonságai is, és ezek együtt tökéletessé teszik pizzakészítéshez.

…a hawaii pizzának semmi köze Hawaiihoz

Csak a tények kedvéért: a hawaii pizzát 1962 találta ki Kanadában egy Sam Panopoulos nevű görög étterem-tulajdonos.

…a pizzát kémkedésre használták Amerikában

A 60-as évek végén az USA hadseregének 113. Katonai Hírszerző egysége újságírókról és politikusokról szerzett be bizalmas információkat úgy, hogy pizzafutárnak álcázták az ügynökeiket.

…ezek a sztárok pizzafutárként kezdték

Úgy tűnik, a futárkodás egészen jó ugródeszka a hírességek világába: például Bill Murray, Stephen Baldwin, sőt még maga a legszélesebb terpesztésű Jean Claude Van Damme is így kezdte a pályafutását.

…a pizzatésztát nem poénból forgatják a levegőben

Nem a látványosság kedvéért forgatják a levegőben a gyakorlottabb szakácsok a pizzatésztát, hanem azért, mert az így nyúlik meg a legegyenletesebben. Ráadásul a nedvességtartalmát is kedvezően befolyásolja ez a művelet, ami egyébként annyira nehéz és nagy rutint igénylő, hogy külön világbajnokságot szerveznek belőle a legjobb pizzaszakácsok között.

9 meghökkentő tény a pizzáról

Még több pizza az NLCafén

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top