Életmód

Beszólsz vagy beszállsz?

Csak rontasz a helyzeten, ha a számítógépes játékok miatt állandóan megjegyzéseket teszel.
Beszólsz vagy beszállsz?

Már nem is ismerem a saját gyerekem – fakad ki hangosan vagy csak magában sok szülő, akinek éppen kamaszkorba lépett a szeme fénye. – Egyre kevesebbet van otthon, akkor is mindig a gép előtt ül, sőt még a vacsoraasztalnál is a telefonját nyomkodja. Miről beszélgessek így vele?

A szülők általában nem értik, hogy miért töltenek annyi időt a gyerekeik a számítógépes vagy mobilos játékokkal, ez pedig feszültséghez vezethet a családon belül. Ezeket az ellentéteket feloldani azonban nem lehetetlen feladat – állítják a Mozdulj Gamer Mozgalom szakemberei. A mozgalom célja, hogy egészséges életmódra ösztönözze a játékosokat, másrészt tisztázza a velük kapcsolatos előítéleteket, félreértéseket.

Ne bántsd a játékost!

A Mozdulj Gamer több mint 8000 fős kutatásából kiderült, hogy a játékosok több mint fele kapott már valamilyen negatív megjegyzést azért, mert játszik – ez a legtöbbször, vagyis az esetek egyharmadában a szülőktől érkezik. A név nélkül adott kommentek arról tanúskodtak, hogy a játékosokat nagyon zavarják a negatív sztereotípiák – különösen az, hogy a saját családjuk sem fogadja el a hobbijukat.

Amikor arról kérdezték a játékosokat, hogy a szüleik hogyan viszonyulnak a hobbijukhoz, 51% mondta azt, hogy ameddig az iskola, a munka rendben van, addig nem szólnak bele, hogy mennyit játszanak. A következő nagyságrendet képviselték azok, akiknek a szülei elfogadják a játékot, de “nem örülnek neki” (19%). A válaszadók 5%-ánál viszont napi szinten van jelen a játékok miatt konfliktus, leginkább hangos szóváltások formájában.

Beszólsz vagy beszállsz?

Elszalasztott lehetőség

Elsőre bármilyen furcsán is hangzik, de lehet, hogy éppen a videojátékok javíthatnak a kamaszkor küszöbén hektikussá váló szülő-gyerek kapcsolaton. A kutatás azt is megvizsgálta, mennyire jellemző ezekre a fiatalokra a családjukkal közös játék. Mindössze 8%-uk játszik együtt a szüleivel – ott is inkább az apák nyitottak az ilyen közös időtöltésre (7%), mint az anyukák (1%). Vagyis száz anyuka között alig egy akad, aki hajlandó konzolt vagy billentyűzetet ragadni a családja kedvéért.

Játsszunk együtt!

Pedig mennyit nőhetnénk a gyerekünk szemében, ha a kicsit nyitottabbak lennénk a hobbijára! Első lépésként beszélgessünk vele arról, hogy mit, hogyan és kivel szeret játszani – biztosan szívesen mesél róla, ha látja, hogy tényleg érdekel bennünket a téma. Előfordulhat, hogy megjön a kedvünk egy-két egyszerűbb játék kipróbálására is. Talán elsőre ügyetlenek leszünk, és csúnyán kikapunk majd a csemeténktől, de legalább neki sikerélménye lesz!

A Mozdulj Gamer eseményeken a gyerekünkkel együtt, játékos formában próbálhatunk ki új sportokat és játékokat, ismerkedhetünk a gamervilággal. Az aktuális eseményekről a mozduljgamer.hu weboldalon vagy a facebook.com/mozduljgamer oldalon találhatunk információt. Ráadásul a részvétel teljesen ingyenes – legfeljebb regisztrálni kell az adott programra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top