Egészség

Betegek ezreit menthetik meg a modern szívgyógyászat új vívmányai

A szív- és érrendszeri betegségek még ma is első helyen állnak a vezető halálokok listáján, de ez egyre kevésbé róható fel az orvostudománynak. A kutatók ugyanis az elmúlt évtizedekben igen komoly felfedezéseket tettek, aminek következményeként olyan modern terápiák és okosgyógyszerek jelentek meg, amelyek nagyságrendekkel nagyobb esélyeket kínálnak a betegeknek a gyógyulásra.

Az okosgyógyszerek és innovatív kezelési módszerek megjelenése óta reneszánszát éli a kardiológia, és már számos olyan helyzetre tudnak az orvosok megfelelő terápiát és beavatkozásokat kínálni, amely korábban nagy eséllyel a páciens halálával végződött volna.

AIPM - SZÍV felső témaszponzi - 3 cikk
 

Új okosgyógyszerek kínálnak hosszabb túlélést

A legfontosabb előrelépés talán a kardiovaszkuláris betegségek fő kiváltó oka, a magas vérnyomás kezelésében történt, de éppen ez a terület az, amit a betegek meglehetősen elhanyagolnak, mert nem élnek a modern orvostudomány vívmányaival. Negyven százalékuk ugyanis nem kap vagy nem kér megfelelő ellátást a hipertóniás problémákra annak ellenére sem, hogy az új okosgyógyszerek könnyen elérhetők és jóval egyszerűbbé teszik a kezelést. Más terápiás területeken is korszerű gyógyszerek kerültek bevezetésre, többek között olyan gyógyszerek, amelyek nagy előnye, hogy a havi vérvételen alapuló gyógyszerbeállításhoz képes megkönnyítik és biztonságosabbá teszik a vérhígítást, de a közeljövőben várhatóan megjelenik olyan injekciós készítmény is, amely azoknak az örökletesen magas vérzsírszintben szenvedő betegeknek jelenthet megoldást, akiknek a koleszterinszint csökkentésére eddig nem voltak erre megfelelő gyógyszereik. Hasonlóan forradalmi változást hoztak az okosgyógyszerek a szívelégtelenség és a szívritmuszavar kezelésében is.

Modern technológia a szívbetegekért

Nemcsak a gyógyszerek, hanem a betegek gyógyításában használt technológiák terén is jelentős fejlődésnek lehetünk tanúi, és ma már az orvosok olyan eszközökkel dolgozhatnak, amelyek nélkül egyes szívbetegségeket korábban jóval kisebb eséllyel gyógyíthattak. “A heveny állapotokban végzett szívkatéterezés elterjedése például mindenképpen életmentő. Ugyanez igaz a felszívódó, csak a betegség időszakában működő sztentekre, amelyek ugyancsak komoly előrelépést jelentettek. Használatuk óta a betegekben nem marad vissza olyan fémtárgy, amire a későbbiekben már nincs szükség” – mondta el prof. dr. Kiss Róbert Gábor kardiológus főorvos, címzetes egyetemi tanár, a Magyar Kardiológus Társaság előző elnöke. A szakember szerint óriási eredmény, hogy a CT és MR képalkotó módszerek mellett ma már belülről is megvizsgálhatják a szívkoszorúereket olyan mini ultrahang-készülékkel, amiket akár a 2-3 milliméteres erekbe is bejuttathatnak katéterként.

AIPM - SZÍV felső témaszponzi - 3 cikk

 

Apró műszerek a szívben

A szívritmuszavarok kezelésében jelent nagy segítséget az orvosoknak – és új reményeket a betegeknek – azok a kisméretű, beültethető eszközök, amelyek képesek szinkronizálni a beteg szívkamrák működését, illetve a ritmuszavarokat elektrosokkal meg tudják szüntetni. Ezek a mini defibrillátorok számos beteg életét menthetik meg hasonlóan azokhoz a modern pacemakerekhez, amelyeket egyenesen a szívbe lehet ültetni. “A műszív-technikákban is rengeteg az újdonság: ilyen eszközből már nemcsak fekvő, ágyhoz kötött betegnél alkalmazható létezik, hanem olyan is, amellyel a beteg hazamehet, és időnként csak az oldaltáskájában kell akkumulátort cserélnie. Ilyen betegek már Magyarországon is élnek” – tájékoztatott prof. dr. Kiss Róbert Gábor.

 

Még több egészség cikk az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top