Baba

Anyák, itt az ideje, hogy egy kicsit önzőbbek legyetek!

Lehet, hogy ezzel az anyák társadalmának hetvenkét százalékát felidegesítem, és én leszek a világ legönzőbb anyája, de mégis muszáj azt mondanom, hogy bármennyire mélyen is gyökerezik a szülői hitrendszeredben, hogy a gyerekekért fel kell áldozni mindent, mégsem ezzel teszed a legjobbat nekik.

Alvás nélküli éjszakák, társadalmi elvárások, egyfolytában dolgozás és minden más, ami ezekhez tartozik, egyenesen vezetnek oda, hogy a legtöbb anya egyfolytában kimerült és túlterhelt. Ha pedig ehhez még érzékeny ember is vagy, akkor a túlterheltség megduplázódik.

Anyák, itt az ideje, hogy egy kicsit önzőbbek legyetek!

Gondolj csak arra a számtalan házasságra, ami úgy végződött, hogy “már azt sem tudom, ki vagyok valójában” vagy “másfelé változtunk”. Általában szülők mondják ki ezeket a mondatokat váláskor. A nők még inkább szenvednek ettől a gyerekért-feláldozom-magam felfogástól, mert úgy neveltek minket, hogy gondoskodjunk másokról, tegyük az első helyre a családot (és mindenki mást), és hogy mindig legyünk ott, ahol szükség van ránk. És a legtöbbször ez nem is probléma, mert önszántadból segíteni is akarsz minden szerettednek.

Amikor gyereked születik, ránézel arra az apróságra, és beléd hasít, hogy örökre gondoskodni akarsz róla.

Senki sem bánthatja a gyerekedet. Senki sem árthat neki. A férjed ezt a partvonalról figyeli, mert neki hamar vissza kell mennie dolgozni, úgyhogy az anyára marad a babával kapcsolatban minden. Természetes, hogy így történik, apa nem tud szoptatni, anya van egész nap a gyerekkel, úgyhogy jobban ismeri az igényeit, ezért aztán a feladatok 90 százalékát neki kell megoldania.

Itt kezdődik általában, hogy elfeledkezel róla, hogy a gyerek születése előtt ti férj és feleség voltatok. Barátok és szeretők. Saját személyiséggel, érdeklődési körrel és álmokkal. Ezért kell, hogy saját magadat tedd az első helyre. Ezért kell kicsit önzőbbnek lenned. A szükségleteid, az álmaid és a párkapcsolatod legyen az első, mert egy nap a gyerekeid kirepülnek majd, megteremtik a saját életüket, és követik a saját álmaikat. Ha magadat tetted az első helyre, akkor olyan példát mutattál nekik, amiből megtanulták, hogyan élhetnek teljes életet, hogyan őrizhetik meg önmagukat minden helyzetben.

Anyák, itt az ideje, hogy egy kicsit önzőbbek legyetek!

Sokkal több vagy, mint anya

Nem akarhatod, hogy a gyerekeid azt lássák, mi mindent nem tettél meg az életedben. Ne hanyagold el a saját céljaidat, menj a saját fejed után, hogy büszke lehess magadra, hogy büszke lehessen rád a családod is. Tedd magad és a párkapcsolatodat az első helyre, mert ha csupán a gyerekek ragasztanak titeket össze, akkor mi marad nektek, amikor ők felnőnek?

Hogyan tudod megváltoztatni, ha eddig mindig te voltál az utolsó a sorban? Először is szabadulj meg a bűntudattól és tartsd szem előtt, hogy egy boldog ember sokkal jobb szülő. Ehhez még alkalmazd ezt a hat tippet, és biztos lehetsz benne, hogy nem sérül a gyerekek lelkivilága, ha önző leszel.

1. Legyél őszinte magaddal és a férjeddel

Csak semmi célozgatás. Őszintén és mélyen magadba kell nézned, majd elmondani a férjednek is, hogy mire van szükséged, és mit szeretnél az életedtől. Ezzel a lépéssel biztosíthatod magad arról, hogy egy irányba haladtok. Nem fogja kiolvasni a gondolataidból, ebben az esetben sem működik a telepátia.

Anyák, itt az ideje, hogy egy kicsit önzőbbek legyetek!

2. Gyűjts magad köré embereket

Sajnos manapság túl gyakran érzik azt az anyukák, hogy mindent egyedül kell megoldaniuk. Ez a társadalmi elvárás olyan nagy nyomás alá helyezi őket, ami alatt könnyen összeroppanhatnak. Nem szabad mutatnod, ha gyenge vagy, nem szabad beismerned, ha elfáradtál. Kifelé minden rózsaszín, zokogj magadban, négy fal között. Ha nincs nagy családod, akkor kérd a barátaid segítségét. Ha nincsenek barátaid, fogadj fel egy bébiszittert heti pár napra. Ha nincs pénzed, barátkozz össze a játszótéren az anyukákkal. Mindegy, hogy milyen módon, de juttasd magad levegőhöz, szabadidőhöz a gyerekek mellett.

3. Mindennap csinálj valami olyat, ami boldoggá tesz

Lehet az 30 perc olvasás, meditálás vagy a ház körül táncolás, mindegy. Mindenkinek van 30 perc szabadideje egy nap, keresd meg a saját 30 percedet. Ebben a fél órában tudsz átváltani a káosz üzemmódból az álmodozás üzemmódjába, ahol minden megtörténhet, és nincsenek szürke hétköznapok.

4. Bátorítsd a férjed, hogy ő is tegye saját magát az első helyre

Az igazán erős párkapcsolatban segítik egymást a párok, hogy a másik teljes embernek és elégedettnek érezze magát. Kiállnak egymásért, hogy mindkettőjüknek legyen ideje pihenni, szórakozni és úgy általában, csak létezni.

Anyák, itt az ideje, hogy egy kicsit önzőbbek legyetek!

5. Támogasd a párodat, hogy beteljesítse az álmait

Ez egy ilyen adok-kapok játék. Tovább szeretne tanulni, maratont futni vagy valami egészen másról álmodik… Faragjatok számára is egy szeletet az életetekből, hogy azt tegye, ami a legjobb neki, ne mindig csak azt, ami a legjobb a gyerekeknek és a családnak.

6. Kergesd te is az álmaidat

Nyilván nem éred el olyan könnyen és gyorsan a céljaidat, mint a gyerekek születése előtt, de az biztos, hogy ha bele sem kezdesz a megvalósításukba, akkor sosem teljesítheted az álmaidat. Iratkozz be arra a tanfolyamra, amire mindig is akartál, vagy kezdj el napi 500 szót írni, ha az álmod az, hogy író legyél. Mindegy milyen kis lépésekben, csak haladj előre önmagadért. A gyerekeid hálásak lesznek érte, ha magadat teszed az első helyre.

Olvass többet az anyaságról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top