56 cikkek

Puskás Öcsi meghalt, majd telefonált a Népszavába

A legendás magyar futballista, a Száguldó Őrnagy halálhírét nem tudni ki keltette 1956 októberében, de az tény, hogy a gyászhír hamar körbeért nemcsak itthon, hanem a világsajtóban is. Erre aztán, maga Puskás Öcsi cáfolt rá.

A forradalom előtti időszakban dübörgött a fociélet Magyarországon, bármi is történt a politikában, egy biztos volt: a következő heti NB I-es forduló időpontja.

Sportolók fegyverrel?

A tabellát a Honvéd vezette, mikor a forradalom kitört. 1956-ban nem avattak bajnokot nem volt hivatalos lezárása a fociévnek. Az utcai harcoknak voltak sportoló áldozataik, köztük Hegedűs István öttusázó magyar bajnok. 

Az 1956-os forradalom kitörésekor a Honvéd egy Európa Kupa-mérkőzésen vendégszerepelt Spanyolországban. Itthon pedig Puskás Ferenc, Öcsi halálhíre is szárnyra kapott. Mexikótól Svájcig, az angol Guardian például címlapon hozta a magyar sportoló halálhírét. Október 29-én aztán csörgött a telefon a Népszava szerkesztőségében:

Halló, itt Puskás Öcsi beszél. Nehogy megírják, hogy meghaltam, mert az egész csak rémhír. Szerencsésen átéltük ezeket a nagy napokat feleségemmel, kislányommal és egész családommal együtt. Jól vagyunk, és nagyon várjuk, hogy mindez a szép cél, amiért ennyi áldozatot hozott az ország, meg is valósuljon.

Puskás még azt is elmondta, hogy az idegenben játszó Honvéd csapatának minden tagja ép és egészséges. A mérkőzés után a csapat úgy döntött, hogy vár a visszatéréssel. Puskás a decemberi brüsszeli visszavágó után elutazott egy, a hazai vezetés által nem engedélyezett  dél-amerikai turnéra. Mire januárban visszatért volna, a szovjet hadsereg már leverte a forradalmat. Puskás és a csapat néhány tagja pedig úgy döntött, hogy Bécsben marad.

Forrás: Népszava 1956. október 30.; www.puskasferenc.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top